ZASZCZEPIANIE ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH
Wychowując dzieci, mamy nadzieję, że pozytywne wzorce i wartości przeniosą one w swoje
dorosłe życie. Zwykle bardzo zależy nam, by dziecko dobrze się zachowywało. Tak samo powinno
nam zależeć na przekazaniu dziecku dobrych zwyczajów żywieniowych. Ponieważ rodzice są
wzorem dla swoich dzieci, należy przyjrzeć się własnym nawykom związanym z odżywianiem
i postarać się wyeliminować te, które są szkodliwe dla zdrowia. Nie można bowiem oczekiwać, że
rodzic, który np. sam nie je śniadań, nie lubi warzyw, a posiłki popija napojami gazowanymi,
przekona swoje dziecko do racjonalnego odżywiania. Warto też wprowadzać w rodzinie nowe
zwyczaje – np. zwyczaj wspólnego wymyślania i przygotowywania zdrowego posiłku, wspólne
wyprawy po warzywa i owoce, zastępowanie słodyczy pestkami słonecznika, dyni, orzechami,
migdałami.
Dobrym zwyczajem jest również czytanie etykiet zamieszczanych na produktach spożywczych
i wybieranie tych artykułów, które są najbardziej naturalne i nie zawierają szkodliwych dla zdrowia
substancji.
ELIMINOWANIE BŁĘDÓW ŻYWIENIOWYCH
Najczęściej popełniane błędy żywieniowe to m.in.: niewłaściwy skład pożywienia: nadmiar tłuszczu, nadmiar białka, cukrów prostych,
niedobór błonnika, niezrównoważone pożywienie: chipsy, frytki, fast-foody, słodycze, nieregularnie spożywane i niepełnowartościowe posiłki, zastępowanie właściwych posiłków słodyczami, nadmiar żywności oczyszczonej, picie słodzonych soków, napojów, picie zbyt małej ilość wody.
Materiały zaczerpnięte z projektu BOŚ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz